یا علام الغیوب

فصل اول: کلیات و اصول تفکر و تعقل

16:حیا، عقل و ایمان

جبرئیل بر آدم علیه السلام نازل شد در حالی که حیا، عقل و ایمان را با خود آورده بود، به آدم گفت: خدایت سلام می رساند و می فرماید: از این سه خصلت یکی را انتخاب کن؟ آدم علیه السلام عقل را انتخاب کرد، جبرئیل به ایمان و حیا گفت: بروید. گفتند: خداوند به ما دستور داده که از عقل جدا نشویم. (ارشاد القلوب، ترجمه سلگی، ج1، ص 287)

پس ارتباط تنگاتنگی بین این سه مهم، وجود دارد. قطعا کمک به تقویت تعقل، باعث تقویت ایمان و حیای مطلوب خداست و چه خوب است، با حفظ حریم و حیایی که خداوند از ابتدا در نهاد هر کودکی قرار داده (با استفاده بچه ها و بزرگترها از لباس های پوشیده، فیلم ها، رفت و آمدها و سخنانی که حیای انسان را حفظ و تثویت می کند) عقل و ایمان را حفظ و تقویت کنیم.

پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله خبر از مطلب مهمی داده اند که: هر کس گناهی انجام دهد، بخشی از عقل او می رود و دیگر به او باز نمی گردد. (نقل از استاد علیرضا پناهیان، مَنْ قَارَفَ ذَنْبًا فَارَقَهُ عَقْلٌ لَمْ یرجع إِلَیْهِ ابدا، میزان الحکمة، ح 1576)

همچنین موسی بن جعفر علیه السلام فرموده اند: هشام، حیا از ایمان است و ایمان در بهشت است و فحش و ناسزا از ستمگری است و ستمگری در جهنم است. (مواعظ امامان علیهم السلام (ترجمه بحارالانوار)، ص 268)

یک انسان خوب هم می تواند بد بشود. کافی است لحظه ای مراقبت از عقل، حیا یا ایمانش را تعطیل کند. 

حاجب اگر محاسبه با علی است 
شرم از رخ علی کن و کمتر گناه کن
#درس_سیزدهم


مشخصات

آخرین جستجو ها